Słodkie przekąski i desery

Serniczek na zimno Kiri®

Czas przygotowania
30 min
Porcje
8
Poziom trudności
Średni

Składniki

  1. 100 g herbatników (korzennych)
  2. 50 g niesolonego masła
  3. 180 g serka Kiri® (10 szt. x 18 g)
  4. 200 g śmietanki
  5. 40 g białego cukru
  6. 120 g jogurtu naturalnego
  7. 10 g soku z cytryny
  8. 4 płatki żelatyny
  9. Pokrojone truskawki, mango lub inne owoce (ok. 200 g)

Sposób przygotowania

  1. Rozgnieć herbatniki i połącz je z miękkim masłem.

  2. Przełóż je do foremki (20 cm) i mocno przyciśnij. Schowaj formę do lodówki.

  3. Wyciągnij serki Kiri® z opakowań, przełóż do naczynia i rozpuść w mikrofali.

  4. Zalej żelatynę zimną wodą.

  5. Zmiksuj serki Kiri® z cukrem, następnie dodaj jogurt i sok z cytryny.

  6. Rozpuść żelatynę w 100 ml wrzącej wody.

  7. Połącz żelatynę z masą Kiri® i szybko wymieszaj.

  8. Ubij śmietankę i dodaj do masy Kiri®.

  9. Przełóż gotową masę serową do foremki ze spodem herbatnikowym.

  10. Pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.

  11. Ciasto możesz przed podaniem udekorować owocami.

X