Czy wiesz, że sekret Kiri® ma swoje początki na bujnych łąkach?
Odkryj tajemnice mleka w gospodarstwie!
Troska o hodowców
Chcemy uczynić wszystko, co w naszej mocy, aby pomóc lokalnym hodowcom w przejściu do zrównoważonego sektora mleczarskiego. Dlatego gwarantujemy spółdzielniom długoterminowe kontrakty i zapewniamy im pomoc naszych ekspertów w postaci wsparcia technicznego, szkolenia i zarządzania środowiskowego.
TROSKA O ZWIERZĘTA
Lubimy, kiedy nasze krowy są na świeżym powietrzu! Dlatego zachęcamy naszych partnerów – hodowców do zwiększania wypasu na pastwiskach. W Polsce obecnie 30% naszych krów ma swobodny dostęp do pastwisk, 120 dni w roku, 10 godzin dziennie.
Dlaczego wciąż nie 100%? Z uwagi na to, że nie wszędzie pastwiska są dostępne i pogoda nie zawsze na to pozwala. Latem większość krów przebywa na świeżym powietrzu na bujnych łąkach. Zimą z kolei – w oborach, gdzie są chronione przed zimnem i gdzie otrzymują paszę z siana skoszonego latem. Razem z naszymi partnerami – hodowcami pracujemy nad planem zwiększenia praktyk wolnego wypasu.
W Kiri®, jesteśmy przekonani, że dobry produkt mleczny wymaga, aby krowy były w dobrym stanie zdrowia. Dlatego ściśle współpracujemy z naszymi lokalnymi partnerami – hodowcami, aby pomóc im lepiej dbać o krowy. Zapewniamy, aby każde gospodarstwo jest monitorowane przez dział mleczarski spółdzielni oraz nadzorowany przez lekarza weterynarii, który przeprowadza kontrole dobrostanu zwierząt.
Dążymy do tego aby do 2025 roku 100% naszych gospodarstw otrzymało certyfikat dobrostanu zwierząt, wydany przez niezależną organizację.
Troska o środowisko
W Kiri®, pragniemy ciągle zwiększać świadomość młodych pokoleń na temat poszanowania i konieczności ochrony naszej planety.
Zmniejszamy naszą emisję dwutlenku węgla
Zawarliśmy partnerstwo z WWF Polska i angażujemy się na poziomie globalnym w wiele inicjatyw zmniejszających wpływ na środowisko na trzech płaszczyznach:
karmienia krów
zastąpienie importowanej soi paszą lokalną w tych krajach, w których jest to możliwe
śladu środowiskowego
pomaganie lokalnym hodowcom w przyjmowaniu praktyk sprzyjających zrównoważonemu rozwojowi
wolnego wypasu pastwiskowego
wydłużanie czasu wypasania na pastwiskach w regionach o tradycjach pasterskich
Oszczędzamy wodę i energię
W celu zmniejszenia zużycia wody i energii w naszych zakładach mleczarskich opracowaliśmy wieloletni plan, który rozpoczął się w roku 2008. Do roku 2017 obniżyliśmy już nasze zużycie wody o 26%, a zużycie energii wodnej o 22% w porównaniu do roku 2012.
Nasze opakowania
Zmniejszanie wpływu na środowisko jest dla nas bardzo ważne. Dziś z dumą możemy powiedzieć, że dzięki naszej ciężkiej pracy opakowania Kiri® i Kiri® Przekąski w 100% nadają się do recyklingu. Ale nie zamierzamy zakończyć na tym naszych starań! Będziemy nadal ciężko pracować, aby wszystkie nasze opakowania były gotowe do recyklingu, w celu zmniejszenia emisji dwutlenku węgla oraz nad szerzeniem wiedzy na temat recyklingu.
Zmniejszanie wpływu na środowisko jest dla nas bardzo ważne. Dziś z dumą możemy powiedzieć, że dzięki naszej ciężkiej pracy opakowania Kiri® i Kiri® Przekąski w 100% nadają się do recyklingu. Ale nie zamierzamy zakończyć na tym naszych starań! Będziemy nadal ciężko pracować, aby wszystkie nasze opakowania były gotowe do recyklingu, w celu zmniejszenia emisji dwutlenku węgla oraz nad szerzeniem wiedzy na temat recyklingu.